Chokladfyllda vetelängder

När chokladen smälter blir den en smarrig fyllning i längden.

Chokladfyllda vetelängder

Av Linda Andersson  Foto Thomas Hjertén
Rejält med fyllning och garnering gör denna bulllängd till en dröm för chokladälskaren.

Recept: Chokladfyllda vetelängder

INGREDIENSER

2 st

  • 25 g jäst
  • 3 ½ dl mjölk, fingervarm
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt
  • 1 dl strösocker
  • 9–10 dl vetemjöl

Fyllning

  • 50 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 300 g mörk choklad, grovriven

Garnering

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker
  • ca 25 g mörk choklad, hackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, strösocker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Kavla ut ena biten till en platta, ca 40 x 40 cm. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften av vaniljsockret och chokladen.
  3. Gör ett treslag så här: vik höger sida (en tredjedel av plattan) över mitten av degen. Vik över vänster sida så att det bildas en längd i tre lager. Gör likadant med den andra degbiten. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längderna längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna på plåten.
  5. Strö över choklad medan längderna är ljumna så att den smälter på ytan.

Etiketter: