chokladfylld-vetelangd-recept

Chokladfyllda vetelängder

Av Linda Andersson  Foto Thomas Hjertén

Recept på chokladfyllda vetelängder!

2 st

25 g jäst
3 ½ dl mjölk, fingervarm
75 g smör, rumsvarmt
1 krm salt
1 dl strösocker
9–10 dl vetemjöl

Fyllning
50 g smör
2 msk vaniljsocker
300 g mörk choklad, grovriven

Garnering
1 ägg, uppvispat
pärlsocker
ca 25 g mörk choklad, hackad

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, strösocker och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Kavla ut ena biten till en platta, ca 40 x 40 cm. Bred ut hälften av smöret och strö över hälften av vaniljsockret och chokladen.

3. Gör ett treslag så här: vik höger sida (en tredjedel av plattan) över mitten av degen. Vik över vänster sida så att det bildas en längd i tre lager. Gör likadant med den andra degbiten. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda längderna längst ner i ugnen i ca 30 min. Låt dem svalna på plåten.

5. Strö över choklad medan längderna är ljumna så att den smälter på ytan.

Etiketter: