Chokladkaka

Saftig och underbart god chokladkaka med kokos.

Chokladkaka med kokosgömma

av saga areng foto thomas hjertén
Inuti den saftiga choklad­kakan döljer sig en härlig kokos­fyllning.

Ca 12 bitar

340 g smör, rumsvarmt
355 g strösocker (knappt 4 dl)
1 msk vaniljsocker
4 ägg
280 g vetemjöl (5 dl)
55 g kakao (1,4 dl)
2 tsk bakpulver 
1 tsk salt
340 g yoghurt (3,4 dl)

Fyllning
170 g riven kokos
175 g sötad kondenserad mjölk (ca 1,2 dl)

Garnering
1 ¼ dl vispgrädde
140 g mörk choklad, hackad
ca 1 msk riven kokos

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en djup sockerkaksform, ca 2,3 liter.

2. Vispa smöret krämigt. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget. Vispa i äggen, ett i taget.

3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner blandningen i smörsmeten, växelvis med yoghurten. Blanda försiktigt tills allt är blandat.

4. Fyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.

5. Klicka i hälften av socker­kakssmeten i formen. Lägg försiktigt en ring av fyllningen i mitten av smeten, den ska inte nudda ytter- eller innerkanten på formen. Klicka försiktigt över resten av smeten. Formen kommer att fyllas nästan upp till kanten.

6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 75 min. Kakan höjer sig ganska lite och kommer att få en liten skorpa. Låt kakan svalna i formen i ca 60 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna helt på galler.

7. Garnering: Värm grädden i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner chokladen tills den smälter. Häll chokladen över kakan och toppa den med kokos.

Chokladkaka-med-kokos-bit

Vi rekommenderar den här fina bakformen från Kökets favoriter till receptet.