Inuti den saftiga choklad­kakan döljer sig en härlig kokos­fyllning.

Recept: Chokladkaka med kokosgömma

Ca 12 bitar

INGREDIENSER

  • 340 g smör, rumsvarmt
  • 355 g strösocker (knappt 4 dl)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 280 g vetemjöl (5 dl)
  • 55 g kakao (1,4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 340 g yoghurt (3,4 dl)

Fyllning

  • 170 g riven kokos
  • 175 g sötad kondenserad mjölk (ca 1,2 dl)

Garnering

  • 1 ¼ dl vispgrädde
  • 140 g mörk choklad, hackad
  • ca 1 msk riven kokos

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en djup sockerkaksform, ca 2,3 liter.
  2. Vispa smöret krämigt. Tillsätt strösocker och vaniljsocker, lite i taget. Vispa i äggen, ett i taget.
  3. Blanda ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner blandningen i smörsmeten, växelvis med yoghurten. Blanda försiktigt tills allt är blandat.
  4. Fyllning: Blanda kokos och kondenserad mjölk i en skål.
  5. Klicka i hälften av socker­kakssmeten i formen. Lägg försiktigt en ring av fyllningen i mitten av smeten, den ska inte nudda ytter- eller innerkanten på formen. Klicka försiktigt över resten av smeten. Formen kommer att fyllas nästan upp till kanten.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 75 min. Kakan höjer sig ganska lite och kommer att få en liten skorpa. Låt kakan svalna i formen i ca 60 min. Stjälp upp kakan och låt den svalna helt på galler.
  7. Garnering: Värm grädden i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner chokladen tills den smälter. Häll chokladen över kakan och toppa den med kokos.
Chokladkaka

Foto: thomas hjertén

Saftig och underbart god chokladkaka med kokos.

Chokladkaka-med-kokos-bit

NUVARANDE Chokladkaka med kokosgömma
NÄSTA Fikon- & mandelbiscotti