Chokladkaka, kolasås och hallon

Chokladkaka, kolasås och hallon är en underbart god kombination. Riv gärna lite choklad över kakan vid servering.

Chokladkaka med kolasås & hallon

av eva nordlinder foto roger olsson

Recept på chokladkaka med kolasås & hallon

Saftig chokladkaka som serveras med kolasås och hallon. Både kaka och kolasås kan göras dagen före.

INGREDIENSER

Ca 16 bitar

Chokladkaka

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1 dl kakao
  • 2 dl filmjölk

Kolasås

  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl brun farin
  • 1 msk vatten
  • 1 dl grädde

Garnering

  • ca 2 dl hallon

CHOKLADKAKA – GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och kakao. Rör ner blandningen i äggsmeten tillsammans med det smälta smöret och filmjölken.
  4. Smöra och bröa en stor sockerkaksform, ca 2 liter, eller flera små. Häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 60 min. Gör du flera små kakor blir tiden 30–40 min. Passa noga och känn med en sticka så att det är färdiggräddat.
  5. Kolasås: Värm smör, socker och vatten på låg värme i en kastrull. Vispa i grädden och låt såsen sjuda i 10–15 min. Rör om då och då. Ställ den kallt. Kolasåsen kan med fördel göras dagen innan.
  6. Servera choklad-kakan som den är eller ringla kolasås över den. Du kan till exempel servera kakan med kolasås och hallon vid sidan om – så får gästerna förse sig själva.

För dig som inte kan få nog av choklad:

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!