Glutenfri chokladkaka.

Chokladkakan är god som den är men passar också tillsammans med färsk frukt och vispad grädde.

Chokladkaka på längden

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

En enkel glutenfri kaka med kraftig chokladsmak.

10–12 bitar

Fyllning
2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
70 procent, hackad
1 tsk vaniljsocker

Bottnar
3 ägg
1 ½ dl strösocker
¾ dl potatismjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering
mörk choklad, riven

Gör så här
1. Fyllning: Koka upp grädden i en kastrull, ta kastrullen från värmen direkt när grädden kokar upp. Tillsätt choklad och vaniljsocker och rör tills chokladen smält. Låt fyllningen svalna och låt den sedan stå i kylen i ca 1 tim. Rör i krämen några gånger under tiden.

2. Bottnar: Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna. Sikta ner dem i äggsmeten och vänd ihop till en slät smet.

3. Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 5 min. Ta ut kakan och strö lite strösocker över den och vänd upp den på ett bakplåtspapper. Låt kakan kallna.

4. Montering: Dela botten i tre lika stora bitar. Bred chokladkräm mellan bottnarna och toppa med ett lager chokladkräm. Garnera gärna kakan med riven choklad.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Chokladen kan du riva med detta rivjärn!

Etiketter: Chokladkaka, glutenfri