chokladkaka

Chokladkaka med mintchokladglasyr

recept Agnes Johansson foto cecilia möller
Underbar chokladkaka med härlig chokladglasyr med smak av mint och havssalt
Ca 12 bitar

3 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 g smör
1 ½ dl vatten, kallt
2 ägg

Glasyr
1 dl strösocker
½ dl vispgrädde
½ dl glykos
½ dl kakao
50 g smör
1 nypa havssalt
1 krm pepparmyntsolja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop de torra ingredienserna.
2. Smält smöret och blanda det med vattnet. Tillsätt det i de torra ingredienserna och blanda ihop allt till en slät smet.
3. Vispa äggen lätt och vispa sedan ner dem i smeten. Klä en rund form, ca 24 cm i diameter, med bakplåts­papper. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min.
4. Glasyr: Häll alla ingredienserna i en kastrull och låt dem koka upp under omrörning tills en termometer visar ca 110 grader. Låt både kakan och chokladglasyren svalna ordentligt innan du häller glasyren på kakan.

Etiketter: Choklad, Chokladkaka