Chokladkolaknäck och klubbor på fat

Gör både klubbor och knäck av smeten.

Chokladkolaknäck och klubbor

av linda andersson foto klas sjöberg
Att ge bort hemgjort godis är alltid en uppskattad present. Chokladkolaknäck och klubbor är populärt både hos vuxna och barn. Gör klubbor av halva smeten och häll resten i knäckformar.

Recept: Chokladkolaknäck och klubbor

INGREDIENSER

Ca 25 chokladkolaknäck & 8 klubbor

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk kakao
  • 1 krm ättiksprit

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda socker, sirap, grädde och smör i en hög kastrull. Koka smeten till 125–128 grader. Knäcken blir hårdare ju högre temperaturen är. Gör kulprovet om du inte har någon termometer, se rutan till höger.
  2. Klipp bakplåtspapper till klubborna i rutor som är ca 8 x 5 cm. Snurra ihop dem till strutar och fäst ihop dem med tejp. Ställ strutarna i en skål med strösocker så att de står stadigt. Ställ ut ca 25 knäckformar på en plåt.
  3. Ta bort kastrullen från den varma plattan och blanda ner kakao och ättiksprit. Låt blandningen koka upp i ca 1/2 min till.
  4. Klubbor: Häll smet i strutarna med en liten kanna med pip. Låt dem stelna något innan du trycker ner klubbpinnarna. Låt dem sedan stelna i kylen.
  5. Knäck: Häll smeten i formarna. Förvara dem svalt i en lufttät burk.

Koka knäcken lagom länge

Det är viktigt att man kokar knäcken lagom länge för att lyckas. Hemligheten ligger i smetens temperatur.

  • 122 grader: Knäcken blir ganska mjuk.
  • 125 grader: Knäcken blir seg utan hård yta.
  • 126–130 grader: Knäcken blir segare och lite hård i konsistensen.
  • 130–145 grader: Det blir hårda kolor som är lite sega i mitten i stället för mjuk knäck.
  • 150–160 grader: Knäcken blir lika hård som karameller.