Recept: Chokladkräm med sockerflarn
INGREDIENSER
6–8 port
Gelé
- 1 gelatinblad
- 1 dl kakaolikör
- 1 msk vatten
Chokladkräm (ca 10 små portionsglas)
- 150 g mörk choklad, 64–70 procent
- 100 g mjölkchoklad
- 3 dl vispgrädde
- 1 äggula
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk smör, rumsvarmt
- 2 msk mörk rom
Mjölkchokladganache
- 50 g mjölkchoklad
- 2 msk vispgrädde
- 8–10 kaffebönor
Sockerflarn (1 plåt)
- 50 g glykos
- 70 g fondantsocker* (finns på konditori)
- kaffebönor
GÖR SÅ HÄR:
- Kaffegelé: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5–10 min. Lyft upp det och smält det i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa i kakaolikör och vatten.
- Fördela gelén i små likörglas och ställ in dem i kylen tills gelén har stelnat, det tar ca 2 tim.
- Chokladkräm: Hacka båda chokladsorterna och lägg dem i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
- Rör ner äggula, vaniljsocker, smör och rom.
- Fördela chokladkrämen i glasen. Ställ in dem i kylen tills krämen har stelnat, det tar ca 3 tim.
- Ganache: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält (om inte allt smälter så kan du värma den en kort stund i mikrovågsugn).
- Låt den svalna och spritsa en liten klick i varje glas. Lägg på kaffebönor och låt det stelna i kylen. Gör under tiden sockerflarnen.
- Sockerflarn: Koka upp glykos och fondantsocker till 160 grader, rör försiktigt under tiden. Häll ut massan på en plåt med en silikonbakduk och låt den svalna helt.
- Sätt ugnen på 160 grader, utan varmluft. Knäck sockret i bitar och mixa bitarna till ett fint pulver. Sila pulvret genom en tesil på en silikonbakduk på en plåt, strö över krossade kaffebönor.
- Sätt in plåten mitt i ugnen i 2–3 min tills sockret har smält. Ta ut plåten och låt sockret stelna. Bryt det i bitar. Förvara det i en lufttät burk med bitar av bakplåtspapper emellan. Sätt i ett sockerflarn i varje glas.
*Hittar du inget fondantsocker kan du göra en variant på sockerflarnen: Smält 1 dl strösocker och 1 ½ msk vatten till en ljus karamell och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över kakaonibs.