chokladkräm med chokladkräm och likörgelé.

En dessert som är som en liten chokladpralin i glas.

Chokladkräm med sockerflarn

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén
Tre goda lager har den här festliga desserten med chokladkräm och likörgelé.

Recept: Chokladkräm med sockerflarn

INGREDIENSER

6–8 port

Gelé

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl kakaolikör
  • 1 msk vatten

Chokladkräm (ca 10 små portionsglas)

  • 150 g mörk choklad, 64–70 procent
  • 100 g mjölkchoklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 2 msk mörk rom

Mjölkchokladganache

  • 50 g mjölkchoklad
  • 2 msk vispgrädde
  • 8–10 kaffebönor

Sockerflarn (1 plåt)

  • 50 g glykos
  • 70 g fondantsocker* (finns på konditori)
  • kaffebönor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kaffegelé: Lägg gelatinet i kallt vatten i 5–10 min. Lyft upp det och smält det i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och vispa i kakao­likör och vatten.
  2. Fördela gelén i små likörglas och ställ in dem i kylen tills gelén har stelnat, det tar ca 2 tim.
  3. Chokladkräm: Hacka båda chokladsorterna och lägg dem i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen har smält.
  4. Rör ner äggula, vaniljsocker, smör och rom.
  5. Fördela chokladkrämen i glasen. Ställ in dem i kylen tills krämen har stelnat, det tar ca 3 tim.
  6. Ganache: Hacka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen och rör om tills all choklad har smält (om inte allt smälter så kan du värma den en kort stund i mikrovågsugn).
  7. Låt den svalna och spritsa en liten klick i varje glas. Lägg på kaffebönor och låt det stelna i kylen. Gör under tiden sockerflarnen.
  8. Sockerflarn: Koka upp glykos och fondantsocker till 160 grader, rör försiktigt under tiden. Häll ut massan på en plåt med en silikonbakduk och låt den svalna helt.
  9. Sätt ugnen på 160 grader, utan varmluft. Knäck sockret i bitar och mixa bitarna till ett fint pulver. Sila pulvret genom en tesil på en silikonbakduk på en plåt, strö över krossade kaffebönor.
  10. Sätt in plåten mitt i ugnen i 2–3 min tills sockret har smält. Ta ut plåten och låt sockret stelna. Bryt det i bitar. Förvara det i en lufttät burk med bitar av bakplåtspapper emellan. Sätt i ett sockerflarn i varje glas.

*Hittar du inget fondantsocker kan du göra en variant på sockerflarnen: Smält 1 dl strösocker och 1 ½ msk vatten till en ljus karamell och häll ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över kakaonibs.