Festlig chokladmoussetårta med två lager mousse och en ljuvlig tryffel på toppen.

Recept: Chokladmoussetårta

INGREDIENSER

10–12 bitar 

Botten

  • 150 g smör
  • 2 ¼ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl kakao
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 2 dl vetemjöl

Tryffel

  • 75 g smör
  • 1 ¼ dl vispgrädde
  • 200 g mörk choklad

Mörk chokladmousse

  • 100 g mörk choklad
  • 1 gelatinblad
  • 3 ¼ dl vispgrädde

Ljus chokladmousse

  • 125 g ljus choklad
  • 1 gelatinblad
  • 3 ¼ dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör ihop det med socker och ägg.
  2. Blanda ihop kakao, vaniljsocker, salt och vetemjöl och tillsätt det till smörblandningen.
  3. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 14 min. Låt den kallna helt.
  4. Tryffel: Smält smöret, tillsätt grädden och låt det koka upp. Ta kastrullen från plattan. Hacka chokladen i mindre bitar och vänd ner den i den varma grädden. Rör tills tryffeln är blank och slät. Låt den kallna.
  5. Mörk chokladmousse: Hacka chokladen fint och smält den över vattenbad.
  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 10 min, krama sedan ur vattnet.
  7. Koka upp ½ dl av grädden i en kastrull och häll den varma grädden över chokladen. Rör om tills chokladen har smält. Blanda ner gelatinbladet i den varma chokladröran och rör tills gelatinet har smält.
  8. Vispa resten av grädden löst (för hårt vispad grädde blir en grynig mousse). Vänd försiktigt ner chokladröran i den vispade grädden.
  9. Bred ut den mörka chokladmoussen på den kalla bottnen och ställ den i frysen i ca 1 tim.
  10. Gör sedan den ljusa chokladmoussen på samma sätt som den mörka.
  11. Fyll på med den ljusa moussen och ställ tårtan i frysen igen. När tårtan är kall och hård, häll på den blanka, fina tryffeln.
Chokladmoussetårta på fat

Imponera på dina fikagäster med en läckert randig moussetårta.

NUVARANDE Chokladmoussetårta
NÄSTA Kanelbullar