Chokladpaj med smörkola

Chokladpaj med smörkola & flingsalt

av anna nordh foto thomas hjertén

Mumsig med stort M är vår chokladpaj med spröd chokladmördeg, salt smörkola och chokladganache på toppen.

Recept: Chokladpaj med smörkola & flingsalt

Ca 10 bitar

Pajdeg
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
100 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Smörkolafyllning
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
¾ tsk salt
150 g smör

Ganache
125 g mörk choklad
1 ¼ dl vispgrädde

Garnering
flingsalt

GÖR SÅ HÄR

1. Pajdeg: Kör ingredienserna i en matberedare tills de precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Ta fram degen och kavla ut den till en platta, 24–26 cm i diameter, mellan två bitar plastfolie. Lägg pajskalet i en smord pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.

3. Fyll formen med torkade ärter för att undvika att kanterna åker ner under gräddning, eller täck kanterna med aluminiumfolie.

4. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12 min. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort ärterna eller folien. Grädda bottnen i ytterligare 5–10 min. Låt den svalna helt.

5. Smörkolafyllning: Häll strösocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp, rör om då och då. Låt kolan koka tills den nått 120 grader, mät med en termometer. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och salt. Klicka i smöret och rör till en jämn smet.

6. Häll smörkolan i pajskalet och låt pajen stå svalt i minst 3–4 tim.

7. Ganache: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen. Vänta 1 min och rör sedan om till en slät smet. Häll ganachen över kolan och fördela den jämnt.

8. Låt pajen stå i kylen i minst 2–3 tim. Ta fram den en stund innan servering och strö över lite flingsalt.

Fler ljuvliga pajrecept:
Hallonpaj med persikor
Lyxiga rabarberpajer

 Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!