Portionspajer med chokladkräm, kolasås och lite havssalt på toppen

Chokladälskarens favoritpaj! Servera dem gärna med en klick vispgrädde.

Chokladpajer med kolasås och havssalt

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Härliga små chokladpajer med kolasås och havssalt.

8 minipajer

Pajdeg
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
½ dl kakao
100 g smör, kylskåpskallt
1 ägg

Kolasås
2 dl vispgrädde
3/4 dl strösocker
1 dl ljus sirap

Chokladkräm
1 ½ dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 55–70 procent, hackad
2 tsk honung

Garnering
1 tsk kakao
1 tsk havssalt

GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Blanda ihop de torra ingredienserna. Tärna smöret. Nyp ihop smöret
och mjölblandningen till smulor. Det går även bra att använda matberedare.
2. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylen i ca 1 tim.
3. Kavla ut degen och klä 8 pajformar, 7–8 cm i diameter, med den.
Låt formarna stå i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
4. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 15 min. Låt dem svalna.
5. Kolasås: Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt såsen koka tills den tjocknar,
det tar ca 20 min. Låt den svalna innan den fördelas och bres ut i pajskalen.
6. Chokladkräm: Värm grädden i en kastrull, lägg i chokladen och rör tills den smälter.
Tillsätt honungen och rör till en slät kräm. Låt den svalna.
7. Bred chokladkrämen över kola­såsen. Sikta över kakao och toppa med havssalt.
Låt pajerna stå kallt fram till servering.

 

MER GOTT MED CHOKLAD

Havrerutor med choklad

Små choklad- & jordnötsbitar

Glutenfri hasselnötskaka med choklad

Muffins med choklad och jordnötter