Chokladpajer med maräng & kakaoflarn

Lyxig dessert med goda smaker.

Chokladpajer med maräng & kakaoflarn

av elisabeth johansson foto roger olsson
Läckra chokladpajer med maräng och kakaoflarn blir en härlig dessert.

Recept: Chokladpajer med maräng & kakaoflarn

INGREDIENSER

Ca 8 st

Kakaoflarn

  • 1 ¼ dl strösocker
  • 55 g smör
  • 2 msk glykos
  • 1 dl kakaonibs (krossade kakaobönor)

Pajdeg

  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • ½ dl kakao
  • 1 ägg
  • torkade gula ärtor (till formarna)

Fyllning

  • 150 g mörk choklad, 56–65 procent
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg

Italiensk maräng

  • 100 g strösocker
  • 35 g vatten
  • 55 g äggvita

GÖR SÅ HÄR:

  1. Kakaonougatine: Koka socker, smör och glykos på svag värme till en karamell som är gyllenbrun, det tar lite tid. Rör om någon gång mellanåt, men rör inte hela tiden. Dra av kastrullen från värmen och vänd i kakaonibsen. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Lägg massan på ett bakplåtspapper och lägg över ett bakplåtspapper och kavla ut så tunt
    som det går. Lägg upp på en plåt och ta bort det översta bakplåtspapperet.
  3. Grädda mitt i ugnen i 10 min. Ta ut och låt svalna, bryt i bitar. Det bästa är att göra flarnen samma dag som de ska serveras så att de är krispiga och fina. Det går även att göra dem dagen innan. Lägg dem då i en lufttät burk med bakplåtspapper mellan lagren.
  4. Pajdeg: Sätt ugnen på 175 grader. Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop det med socker, mjöl och kakao. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Lägg degen i en plastpåse i kylen i 1 tim.
  5. Kavla ut degen och fodra 8 små pajformer, 8–9 cm i diameter. Nagga degen med en
    gaffel och fyll i torkade ärtor i hela pajformen (så att kanterna inte åker ner under gräddningen). Grädda formarna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna i några minuter. Ta bort alla ärtor.
  6. Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills all choklad smält. Tillsätt mjölk och ägg och rör tills det är slätt.
  7. Fördela smeten i formarna och grädda näst längst ner i ugnen i ca 15 min. Ta ut och låt
    pajerna svalna på ett galler.
  8. Maräng: Koka upp socker och vatten till 121 grader. När sockerlagen kokat till 110 grader börjar du vispa upp äggvitan. När sockerlagen är 121 grader så häll den i en stråle över äggvitan under kraftig vispning – så att allt blandas väl. Sänk hastigheten. Vispa tills marängen svalnat helt.
  9. Fyll upp en engångsspritspåse med en rund tyll, 14 mm. Om marängen känns ”kort” så kan du vispa i den för hand så att den sjunker ihop lite innan du fyller spritspåsen – så att det blir fina toppar när du spritsar. Spritsa marängen i toppar på pajerna när de svalnat helt.
  10. Bränn av marängen med en gasolbrännare och garnera med kakaonougatine före servering.