Chokladsemla med hasselnötsfyllning

Chokladsemla med hasselnötsfyllning

AV ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Supersmarriga semlor med chokladsmak och nötfyllning.

Recept: Chokladsemla med hasselnötsfyllning

INGREDIENSER

Ca 6 st

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 msk kakao

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 180 g hasselnötssmör utan salt
  • 1 dl florsocker
  • 2 ½ dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda smöret och vetemjölet i en matberedare eller blanda ihop det med fingrarna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör ut jästen. Rör ner ägget, strösockret, kardemumman och kakaon.
  3. Arbeta samman mjölblandningen och vätskan till en smidig deg, ca 5 min i en degmaskin eller ca 10 min för hand.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut en till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim eller över natten i kylskåp. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bullarna meduppvispat ägg.
  6. Grädda dem mitt i ugnen i 6–8 min. Låt  dem svalna.
  7. Klipp ut trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Vispa hasselnötssmöret och florsockret till en slät smet. Fyll semlorna med den.
  8. Vispa grädden. Spritsa den på bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsockret.

Etiketter: