Supersmarriga semlor med chokladsmak och nötfyllning.

Recept: Chokladsemla med hasselnötsfyllning

INGREDIENSER

Ca 6 st

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 1 ½ dl mjölk, kylskåpskall
  • 1 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 2 msk kakao

Pensling

  • 1 ägg

Fyllning

  • 180 g hasselnötssmör utan salt
  • 1 dl florsocker
  • 2 ½ dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda smöret och vetemjölet i en matberedare eller blanda ihop det med fingrarna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör ut jästen. Rör ner ägget, strösockret, kardemumman och kakaon.
  3. Arbeta samman mjölblandningen och vätskan till en smidig deg, ca 5 min i en degmaskin eller ca 10 min för hand.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut en till 6 runda bullar, ca 125 g. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim eller över natten i kylskåp. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Pensla bullarna meduppvispat ägg.
  6. Grädda dem mitt i ugnen i 6–8 min. Låt  dem svalna.
  7. Klipp ut trekantiga lock i bullarna. Gröp ur inkråmet. Vispa hasselnötssmöret och florsockret till en slät smet. Fyll semlorna med den.
  8. Vispa grädden. Spritsa den på bullarna. Lägg på locken. Sikta över florsockret.
NUVARANDE Chokladsemla med hasselnötsfyllning
NÄSTA Citronpaj med lakritsmaräng