Chokladsockerkaka med mintbitar

En bit av den här sockerkakan med mintsmak lugnar även det värsta sötsuget.

Chokladsockerkaka med mintbitar 

Av Monica Stengraff Foto Cecilia Möller
En maffig kaka med glasyr och choklad i mängder.

10–12 bitar

3 ägg
2 ¾ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk, 3 procent
1–2 tsk pepparmintsarom
3 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
50 g After Eight

Topping
1 ½ dl vispgrädde
½ dl mjölk, 3 procent
½ dl honung, gärna akacia
150 g mörk choklad, 70 procent, grovhackad
1–2 tsk pepparmintsarom

Garnering
chokladkulor
färska myntablad

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1 ½ liter.

2. Vispa ägg, strö- och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och
pepparmintsarom. Häll blandningen i äggsmeten och rör om.

4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör ner det
i smeten och blanda väl. Häll smeten i formen.

5. Bryt After Eight-bitarna i två delar och tryck ner dem i smeten.

6. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 min. Känn med en sticka om den är klar, den ska inte vara kladdig. Låt kakan kallna på ett galler under bakduk.

7. Topping: Häll grädde, mjölk och honung i en kastrull. Låt blandningen koka upp och blanda ner chokladen i den. Rör om till en slät smet.

8. Rör ner pepparmintsarom efter smak. Bred toppingen på kakan.

9. Dekorera kakan med chokladkulor och färsk mynta.