En lyxig tårta som ingen glömmer i första taget.

En lyxig tårta som ingen glömmer i första taget.

Chokladtårta med bananmousse

Av Daniel Lakatosz Foto Thomas Hjertén
Barnsligt god tårta med bananmousse, choklad­marängsmörkräm och ­dramatiska Daimbräck på toppen. Perfekt till alla födelse­dagsbarn – oavsett ålder.

Ca 12 bitar

Bananmousse
1 ½ dl strösocker
1 ½ msk vatten
2 äggvitor
2 ½ gelatinblad
1 normalstor banan
½ msk citronsaft, färskpressad
3 ½ dl vispgrädde, vispad
några droppar gul hushållsfärg

Daimbräck
2 ½ dl ljus sirap
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl strösocker
150 g mörk choklad, hackad
150 g vit choklad, hackad

Chokladbottnar
5 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver

Chokladmarängsmörkräm
250 g mörk choklad, hackad
4 dl strösocker
6 äggvitor
400 g osaltat smör, rumsvarmt

Garnering
150–200 g mjölkchoklad, hackad

GÖR SÅ HÄR
1. Bananmousse: Koka upp strösocker och vatten till 123 grader (mät med en sockertermometer).

2. Vispa under tiden äggvitorna i en skål. När de börjar skumma, häll i sockerlagen i en tunn stråle och vispa tills marängen har svalnat.

3. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten tills de har mjuknat. Mixa bananen till en slät puré, sila den och blanda med citronsaften. Värm bananpurén i mikron i några sekunder så att den blir varm (men inte kokhet) och lägg sedan i gelatinbladen. Rör om ordentligt och låt det svalna en stund.

4. Blanda i lite maräng i banan­purén och vänd sedan ner bananpurén i resten av marängen. Vänd i vispad grädde. Tillsätt några droppar hushållsfärg och blanda. Häll bananmoussen i en stor spritspåse och låt den ligga i kylskåp i minst 2 tim.

5. Daimbräck: Häll ljus sirap, grädde och strösocker i en kastrull och låt det koka upp till 140 grader. Bred ut kolan tunt på ett bakplåtspapper och låt den stelna.

6. Smält den mörka chokladen över vattenbad och ställ den åt sidan. Gör samma sak med den vita chokladen. Pensla hälften av den stelnade kolan med mörk choklad och hälften med vit choklad. Låt chokladen stelna och bryt sedan din ”Daim” slarvigt i både stora och små bitar. Förvara den i kylskåp.

7. Chokladbottnar: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker luftigt i en bunke. Blanda ihop potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Fördela smeten i två smorda och mjölade springformar, 20 cm i diameter.

8. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 25–35 min. Känn med en provsticka så de är klara. Låt dem svalna.

9. Chokladmarängsmörkräm: Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna.

10. Vispa ihop strösocker och äggvitor i en skål över vattenbad tills alla sockerkristaller har smält (känn på marängmassan mellan fingrarna, den ska vara
helt slät). Ta av skålen från vattenbadet och vispa marängen i en köksassistent på hög hastighet tills den har svalnat och är fast och styv. Klicka i smör, lite i taget, under snabb vispning. Häll i chokladen under fortsatt vispning. Om krämen känns för lös kan du ställa in den i kylskåpet ett tag. Om den i stället känns för fast kan du svepa en varm handduk runt skålen och låta krämen värmas på lite medan du vispar. Lägg 3–4 dl smörkräm åt sidan (som fyllning till tårtan).

11. Montering: Skär varje tårtbotten i två lika tjocka delar med en lång kniv eller en tårtskärare. Lägg en av bottnarna på ett fat och spritsa på hälften av bananmoussen. Lägg på en till botten och bred på 3–4 dl chokladsmörkräm. Lägg på ytterligare en botten och spritsa på resten av bananmoussen. Lägg på den sista bottnen och se till att tårtan är jämn och stabil.

12. Täck hela tårtan tunt med chokladsmörkräm med hjälp av en palett. Ställ den i kylskåp i ca 15 min och täck sedan tårtan en gång till. Upprepa processen tills tårtan är rak, jämn och fin.

13. Garnering: Smält chokladen över vattenbad. Fyll en spritspåse med chokladen. Spritsa ut chokladen runt kanten på tårtan så att chokladen rinner ner. Tryck ner Daimbitarna i mitten på tårtan (vissa ska vara höga, andra låga).