Läcker tårta fylld med vit chokladmousse och citronkräm.

Läcker tårta fylld med vit chokladmousse och citronkräm.

Recept: Chokladtårta med vit chokladmousse

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

Botten

  • riven kokos till formen
  • 75 g smör
  • 50 g mörk choklad
  • 2 små ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Vit chokladmousse

  • 125 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost, t ex Philadelphia

Chokladkräm

  • 250 g mörk choklad
  • ½ dl vispgrädde
  • 75 g smör

Fyllning & garnering

  • ca 1 dl lemon curd
  • 100 g nougat
  • små färgade chokladägg

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa med kokos en rund form, ca 15 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  2. Smält smör, lägg i chokladen och låt den smälta.
  3. Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt. Rör ner chokladsmeten.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt kakan svalna och ta ut den ur formen.
  6. Chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad. Vispa grädden till fast konsistens. Rör färskosten mjuk i en skål. Häll chokladen över osten och rör till en slät smet. Blanda ostsmeten med grädden.
  7. Chokladkräm: Smält chokladen tillsammans med grädde och smör över vattenbad. Låt svalna i rumstemperatur i 1–2 tim, tills krämen tjocknar. Den ska kunna gå att bre ut på tårtan så ställ den inte att svalna i kylen, då blir den stenhård.
  8. Montering: Dela tårtbottnen i tre lager. Lägg understa delen på ett fat. Bred på ett tunt lager lemon curd. Bred sedan den vita chokladmoussen över.Lägg på den andra bottendelen. Bred på lemon curd och vit chokladmousse även på den. Lägg på den sista bottnen. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i ett par timmar.
  9. Ta ut tårtan och bred snabbt på chokladkrämen över hela tårtan, lättast med en spatel, även på sidorna. För att undvika smulor i chokladsmeten är det bra att lägga en stor klick längst upp och arbeta utåt och nedåt.
  10. Hyvla nougat och lägg som ett fågelbo uppe på tårtan. Pudra eventuellt över lite kakao. Dekorera tårtan med färgade chokladägg.
NUVARANDE Chokladtårta med vit chokladmousse
NÄSTA Klassiska frasvåfflor