Sockrade churros med chokladkräm

Nyfriterade churros möter en len chokladkräm, det kan inte bli annat än gott.

Churros med chokladkräm

Av Sandra Boart Foto Hanna Björkstedt

Recept på churros med chokladkräm

Churros är friterade bakverk som liknar munkar. De kan vara fyllda eller serveras tillsammans med exempelvis varm chokladsås. Här får de sällskap av en kräm med choklad och hasselnötter.

INGREDIENSER

25–30 st

Chokladkräm

  • 220 g mjölkchoklad, hackad
  • 150 g vispgrädde (1 ½ dl)
  • 45 g glykos
  • 20 g mald kanel
  • 20 g smör
  • 200 g hasselnötskräm, t ex Nutella, köpt eller hemgjord

Churros

  • 100 g smör
  • 200 g vatten (2 dl)
  • 150 g vetemjöl
  • 150 g ägg (ca 3 st)

Fritering

  • 10 dl solros- eller majsolja

Garnering

  • ca 150 g strösocker

Gör så här

  1. Chokladkräm: Lägg chokladen i en bunke. Häll grädde, glykos och kanel i en kastrull. Värm blandningen tills du ser första bubblan i grädden, rör om då och
    då så att det inte bränns vid eller kokar över.
  2. Häll den varma grädden över chokladen och tillsätt smör. Rör om försiktigt tills krämen går ihop och ser len ut. Rör ner hassel­nötskrämen.
  3. Churros:Värm smör och vatten i en kastrull på spisen tills smöret har smält och vattnet kokar.
  4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör tills degen släpper kastrullens kanter.
  5. Låt degen svalna något, i 5–10 min, innan du rör ner äggen, ett i taget. Blanda till en glansig och slät deg.
  6. Fyll en spritspåse, försedd med en stjärntyll eller en rund tyll, med degen.
  7. Fritering: Häll oljan i en rymlig kastrull och värm den till 180 grader. Spritsa ner degen i oljan i ca 10 cm långa ”korvar”. Gör några åt gången och fritera dem tills de får en gyllene färg.
  8. Rulla churrosen i strösocker medan de fortfarande är varma. Servera dem tillsammans med chokladkrämen.

För dig som inte kan få nog av choklad:

Etiketter: Choklad, munkar, churros