Baka en klassisk sockerkaka och ge den en frisk smak av citron och sötmandel. Ringlad glasyr blir fint på en enkel sockerkaka.

Recept: Citron- & mandelsockerkaka

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör, smält
  • 1 citron, rivet skal + 1 msk saft
  • ½ dl mjölk
  • ½ dl sötmandel, finhackad

Glasyr

  • 1 ½ dl florsocker
  • 2–3 citronsaft
  • ½ dl sötmandel, finhackad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  2. Blanda bakpulver, vaniljsocker, salt och vetemjöl. Vänd ner det i äggsmeten ihop med smör, citron, mjölk och sötmandel. Blanda snabbt ihop allt.
  3. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, ca 1 ½ liter.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.
  5. Glasyr: Blanda florsocker och citronsaft, lite i taget, till en lagom tjock glasyr. Ringla den över kakan.
Citron- & mandelsockerkaka

Foto: ROGER OLSSON

Låt kakan svalna i formen innan du stjälper upp den på en tallrik.

NUVARANDE Citron- & mandelsockerkaka
NÄSTA Krispiga chokladbitar