Morotskaka i långpanna

Morotskaka med frisk & fräsch citronglasyr.

Citron- & morotskaka i långpanna

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Supersaftig citron- & morotskaka med ljuvlig glasyr.

Recept: Citron- & morotskaka i långpanna

INGREDIENSER

Ca 12 bitar

Citron- och morotskaka

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl rapsolja
  • 200 g morötter, rivna
  • 1 citron, rivet skal & saft
  • 1 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 4 dl vetemjöl

Glasyr

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 4 dl florsocker
  • ½ citron, rivet skal & saft

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.
  3. Tillsätt olja, morötter och citronskal och saft.
  4. Blanda ihop bakpulver, vaniljsocker, kanel och mjöl och rör ner det i äggsmeten.
  5. Häll smeten i en långpanna, ca 32 x 24 cm, klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan mitt i ugnen i 40–45 min. Låt den kallna i formen. Skär kakan i rutor innan du brer på glasyren.
  7. Glasyr: Vispa ihop alla ingredienser med elvisp till en fluffig glasyr. Bred ut den jämnt över rutorna. Dra snett över glasyren med en gaffel om du vill ha ett randigt mönster.

I kompakta mjuka kakor, som till exempel kladdkaka eller morotskaka, ska det ofta vara smält smör eller olja. Står det smält smör i receptet kan man byta ut det mot olja, men eftersom oljan har högre fetthalt kan man ta lite mindre. Står det 100 gram smält smör i receptet tar man 80 gram (0,9 dl) olja och knappt 1 ½ msk vatten eller mjölk.

Så här gör du din egen pumpkin spice latte: