Citroncheesecake med blåbärsgelé

Eleganta små portionscheesecakes med blåbär och kanderade citronskal på toppen.

Citroncheesecake med blåbärsgelé

AV ANNA NORDH FOTO THOMAS HJERTÉN
Citron och blåbär är friskt och otroligt gott ihop.

Recept: Citroncheesecake med blåbärsgelé

INGREDIENSER

10–12 små eller 1 stor

Botten

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 ägg, delade i gulor & vitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 3 dl vispgrädde

Blåbärsgelé

  • 2 gelatinblad
  • ¾ dl strösocker
  • ¾ dl vatten
  • ½ dl saft från frysta & tinade blåbär

Garnering

  • blåbär, färska
  • kanderade citronskal, se recept

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare.
  2. Blanda smulorna med smöret och tryck ut blandningen i smorda portionsformar, 8–10 cm i diameter. Det går även bra med en större form, ca 24 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.
  3. Fyllning: Rör ihop färskost, äggulor, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet.
  4. Vispa grädden fast och vänd för-siktigt ner den i smeten.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem. Häll smeten över bottnarna och ställ in dem i frysen i minst 6 tim.
  6. Någon timme innan servering gör du gelén. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka upp socker, vatten och saft från blåbär. Ta kastrullen från värmen.
  7. Krama ur gelatinet och lägg det i sockerlagen. Rör om och låt den svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen fördelas den i ett jämnt lager över formarna. Om den har stelnat för mycket går det bra att värma upp den igen. Ställ formarna i frysen i ca 30 min.
  8. Garnera desserterna med blåbär och kanderade citronskal.

Etiketter: