Citron och blåbär är friskt och otroligt gott ihop.

Recept: Citroncheesecake med blåbärsgelé

INGREDIENSER

10–12 små eller 1 stor

Botten

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 ägg, delade i gulor & vitor
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 3 dl vispgrädde

Blåbärsgelé

  • 2 gelatinblad
  • ¾ dl strösocker
  • ¾ dl vatten
  • ½ dl saft från frysta & tinade blåbär

Garnering

  • blåbär, färska
  • kanderade citronskal, se recept

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen till små smulor med en mixer eller i en matberedare.
  2. Blanda smulorna med smöret och tryck ut blandningen i smorda portionsformar, 8–10 cm i diameter. Det går även bra med en större form, ca 24 cm i diameter. Grädda formarna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt dem svalna.
  3. Fyllning: Rör ihop färskost, äggulor, socker, vaniljsocker och citronskal till en jämn smet.
  4. Vispa grädden fast och vänd för-siktigt ner den i smeten.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner dem. Häll smeten över bottnarna och ställ in dem i frysen i minst 6 tim.
  6. Någon timme innan servering gör du gelén. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka upp socker, vatten och saft från blåbär. Ta kastrullen från värmen.
  7. Krama ur gelatinet och lägg det i sockerlagen. Rör om och låt den svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen fördelas den i ett jämnt lager över formarna. Om den har stelnat för mycket går det bra att värma upp den igen. Ställ formarna i frysen i ca 30 min.
  8. Garnera desserterna med blåbär och kanderade citronskal.
NUVARANDE Citroncheesecake med blåbärsgelé
NÄSTA Klassiska mazariner