En kladdkaka med smak av citron blir syrlig och krämig. Servera gärna citronkladdkakan med en klick grädde.

Recept: Citronkladdkaka

INGREDIENSER

6–8 bitar

Citronkladdkaka

  • 2 citroner, skalet & 3–4 msk citronsaft
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa formens botten och kanter.
  2. Tvätta citronerna ordentligt och torka av dem.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta kastrullen från värmen. Blanda ihop strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål.
  4. Rör ner mjölblandningen i smöret till en smidig smet. Tillsätt äggen och blanda väl. Tillsätt citronskal och -saft i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min. Låt den svalna i formen.
Citronkladdkaka på fat med grädde och färska bär

Servera gärna kladdkakan med en klick grädde.

Citronkladdkaka utan ägg

För att göra en äggfri citronkladdkaka byter du ut äggen mot 2 msk krossade linfrön och 5 msk vatten. Låt stå och svälla i minst 10 minuter för att få till rätt konsistens.

NUVARANDE Citronkladdkaka
NÄSTA Sommartårta med bär