Citronkladdkaka på fat med grädde och färska bär

Servera gärna kladdkakan med en klick grädde.

Citronkladdkaka

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Härlig kladdkaka med syrligt fräsch smak. Servera gärna kladdkakan med en klick grädde.

Recept: Citronkladdkaka

INGREDIENSER

6–8 bitar

Citronkladdkaka

  • 2 citroner, skalet & 3–4 msk citronsaft
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa formens botten och kanter.
  2. Tvätta citronerna ordentligt och torka av dem.
  3. Smält smöret i en kastrull och ta kastrullen från värmen. Blanda ihop strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en skål.
  4. Rör ner mjölblandningen i smöret till en smidig smet. Tillsätt äggen och blanda väl. Tillsätt citronskal och -saft i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–22 min. Låt den svalna i formen.

Citronkladdkaka utan ägg

För att göra en äggfri citronkladdkaka byter du ut äggen mot 2 msk krossade linfrön och 5 msk vatten. Låt stå och svälla i minst 10 minuter för att få till rätt konsistens.

Etiketter: Kladdkaka, citron