Läckert syrlig citronpaj som toppas med lakritsmaräng. Underbart söt och syrlig paj. Extra god blir den tillsammans med färska bär.

Recept: Citronpaj med lakritsmaräng

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 ½ dl citronsaft, färskpressad
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 30 g maizena majsstärkelse
  • 2 äggulor
  • 50 g smör

Marängtäcke

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2–3 tsk lakritsgranulat

Garnering

  • lakritsgranulat
  • 50 g färska bär, t ex hallon, blåbär & björnbär

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Lägg den i en plastpåse i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärter så hålls paj­kanterna på plats. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna, ta bort ärterna och folien.
  3. Fyllning: Koka upp citronsaft, strösocker och 1 dl vatten. Rör ihop maizena och äggulor med resterande vatten (1 dl) i en bunke. Rör ner den varma citronblandningen i ägguleblandning och vispa kraftigt. Häll tillbaka krämen i kastrullen och låt sjuda tills den börjar tjockna.
  4. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt smöret, lite i taget, och rör till en jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt krämen svalna i ca 2 tim
    i rumstemperatur eller ca 1 tim i frysen.
  5. Bred ut krämen på bottnen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.
  6. Marängtäcke: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka upp vatten och strösocker till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna. Häll ner sockerlagen i ägg-vitorna i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter, sänk hastigheten, tillsätt lakritsgranulat och vispa tills marängen svalnat.
  7. Spritsa eller bred marängen över citron-krämen och bränn av den med en gasolbrännare. Strö över lakritsgranulat och garnera med bär.
NUVARANDE Citronpaj med lakritsmaräng
NÄSTA Brownies med amarula