Citronlakritspaj med lakritsmaräng

Det frasiga pajskalet är fyllt med citronkräm och toppat med läcker lakritsmaräng.

Citronpaj med lakritsmaräng

Av Elisabeth Johansson Foto Thomas Hjertén
Underbart söt och syrlig paj. Extra god blir den tillsammans med färska bär.

Recept: Citronpaj med lakritsmaräng

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 äggula

Fyllning

  • 1 ½ dl citronsaft, färskpressad
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 30 g maizena majsstärkelse
  • 2 äggulor
  • 50 g smör

Marängtäcke

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2–3 tsk lakritsgranulat

Garnering

  • lakritsgranulat
  • 50 g färska bär, t ex hallon, blåbär & björnbär

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Blanda ihop alla ingredienser till en deg. Lägg den i en plastpåse i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform, ca 22 cm i diameter. Jämna till kanterna med en vass kniv och nagga bottnen med en gaffel. Lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen och fyll upp pajskalet med torkade gula ärter så hålls paj­kanterna på plats. Grädda pajskalet mitt i ugnen i ca 15 min. Låt det svalna, ta bort ärterna och folien.
  3. Fyllning: Koka upp citronsaft, strösocker och 1 dl vatten. Rör ihop maizena och äggulor med resterande vatten (1 dl) i en bunke. Rör ner den varma citronblandningen i ägguleblandning och vispa kraftigt. Häll tillbaka krämen i kastrullen och låt sjuda tills den börjar tjockna.
  4. Häll upp krämen i en bunke och tillsätt smöret, lite i taget, och rör till en jämn kräm. Täck bunken med plastfolie och låt krämen svalna i ca 2 tim
    i rumstemperatur eller ca 1 tim i frysen.
  5. Bred ut krämen på bottnen. Sätt in pajen i frysen under tiden du gör marängen, så att krämen hinner sätta sig.
  6. Marängtäcke: Häll äggvitorna i en torr och ren bunke. Koka upp vatten och strösocker till 121 grader. När sockerlagen når 110 grader börjar du vispa äggvitorna. Häll ner sockerlagen i ägg-vitorna i en fin stråle och vispa på högsta hastighet ett par minuter, sänk hastigheten, tillsätt lakritsgranulat och vispa tills marängen svalnat.
  7. Spritsa eller bred marängen över citron-krämen och bränn av den med en gasolbrännare. Strö över lakritsgranulat och garnera med bär.

Etiketter: lakrits, maräng, citronpaj