Citrontårta med lakritsbotten. Garnera den gärna med rivet citronskal, jordgubbar och skivor av citron.

Citrontårta med lakritsbotten. Garnera den gärna med rivet citronskal, jordgubbar och skivor av citron.

Citrontårta med lakritsbotten

Av Anna Nordh Foto Thomas Hjertén
En frisk citrontårta med lakritsbotten, en svårslagen kombination. Om du inte vill göra egen lemon curd går det även bra med köpt.

10–12 bitar

Botten
125 g sötmandel
½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 msk lakritsgranulat eller 2 msk lakritspulver
75 g smör, rumsvarmt

Lemon curd
2 citroner, finrivet skal
1 dl citronsaft, nypressad
3 ägg
2 dl strösocker
100 g smör

Citronmousse
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
3 äggulor
1 citron, finrivet skal & saft
2 dl gräddfil

Citrongelé
2 gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
1 citron, finrivet skal & 1 tsk saft

GÖR SÅ HÄR

1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Hacka mandeln ganska grovt.

2. Blanda den hackade mandeln, socker, mjöl och lakrits i en bunke och rör ned smöret.

3. Klipp ut en cirkel av bakplåtspapper som passar i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Lägg papperet i botten och tryck ut smeten i formen, det går enklast med baksidan av en matsked. Grädda mitt i ugnen i 14–16 min. Låt bottnen svalna.

4. Ta bort kanten på formen och diska den. Ta bort papperet under kakan och lägg tillbaka bottnen upp och ned i formen.

5. Lemon curd: Häll citronsaft och citronskal i en rostfri kastrull. Vispa ägg och socker lätt och häll det i kastrullen. Vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och vispa ned smöret klickvis. Låt svalna.

6. Citronmousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Vispa grädden halvfast.

7. Vispa florsocker och äggulor till ett fluffigt skum. Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme i en kastrull.

8. Rör ned gelatinet i äggsmeten och tillsätt citronskal, citronsaft och gräddfil. Vänd

till sist ned grädden till en jämn smet.

9. Bred ut lemon curden på bottnen och fyll på med mousse. Låt stå i frysen i ca 2 tim eller tills moussen har stelnat.

10. Citrongelé: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Koka ihop socker och vatten i en kastrull. Ta kastrullen av värmen.

11. Krama ur gelatinet och lägg det i den varma sockerlagen. Rör om. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt svalna i rumstemperatur. När gelén är som äggvita i konsistensen, fördela den i ett jämnt lager över tårtan. Om det har stelnat för mycket går det bra att värma upp gelén igen.

12. Låt tårtan stå i kylen i minst 3 tim före servering.