Trevåningstårta fylld med fräsch lemon curd och vispgrädde.

Trevåningstårta fylld med fräsch lemon curd och vispgrädde.

Citrontårta

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Syrlig och fräsch tårta med sockerkaksbottnar och fyllning av hemgjord lemon curd.

10–12 bitar

Botten
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten, kokhett
1 citron, rivet skal
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Lemon curd
1 ½ dl strösocker
2 ägg
2 citroner, saft & rivet skal
50 g smör, rumsvarmt

Fyllning & garnering
5 dl vispgrädde
lemon curd, se recept ovan
1 citron, rivet skal
citronskivor
citronmeliss

GÖR SÅ HÄR
1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper i bottnen och runt kanten.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Rör ner vatten och citronskal. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ner blandningen i äggsmeten och blanda ihop allt till en slät smet.

3. Häll smeten i formen. Grädda kakan längst ner i ugnen i 45–50 min. Låt den svalna i formen.

4. Lemon curd: Blanda strösocker, ägg, citronskal och -saft i en kastrull. Låt blandningen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör om med en visp hela tiden. Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen svalna. Låt den sedan stå i kylskåpet i ca 1 tim.

5. Fyllning: Vispa grädden fluffig och blanda den med ca 1 dl lemon curd.

6. Montering: Dela bottnen i tre delar. Lägg den unders­ta delen på ett fat. Bred ut hälften av den lemon curd som är kvar och ett tunt lager gräddblandning på bottnen. Lägg på mittendelen och bred ut resten av lemon curden och ett tunt lager gräddblandning. Lägg på den sista bottnen.

7. Spackla tårtan med gräddblandningen. Garnera den med rivet citronskal, citronskivor och lite citronmeliss.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Din tårtbotten kan du grädda i den här springformen!