Den krämiga citronfyllningen gör citrustårtan fräsch och god – frostingen gör den förförisk.

Recept: Citrustårta

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 citron, skal & saft
  • 1 apelsin, saft

Citronkräm

  • 1 citron, skal & saft
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 msk smör, kallt

Frosting

  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 lime, saft

Garnering

  • mörk choklad, riven
  • lime, tunna skivor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret.
  2. Blanda vaniljsocker, bakpulver samt mjöl och vänd ner det i smeten.
  3. Rör i citronskal och saften av citron och apelsin samt det smälta smöret. Rör tills smeten blir jämn.
  4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Låt den svalna.
  5. Citronkräm: Blanda citronskal och -saft, socker samt ägg i en rostfri bunke. Ställ den över vattenbad. Rör i krämen tills den tjocknar. Den får inte koka. Ta bunken från värmen och klicka i smöret samtidigt som du rör häftigt. Låt krämen svalna.
  6. Dela kakan i två delar. Fördela krämen på ena bottnen. Lägg på den andra.
  7. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn och fluffig smet. Bred den runt om och ovanpå tårtan. Garnera med choklad och limeskivor. Förvara kakan i kylen.
NUVARANDE Citrustårta
NÄSTA Bärfrossa