De klassiska våfflorna får extra skjuts av rivet citronskal. Chiasylten gör du dagen före. Servera de citrusdoftande våfflorna med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Recept: Citrusvåfflor med chiasylt, hallon & mango

INGREDIENSER

Ca 6 port

Chiasylt

  • 3 dl hallon
  • 2 dl tärnad mango, fryst eller färsk
  • ½ dl kokos- eller strösocker
  • ¾ dl chiafrön
  • 1 dl vatten

Citrusvåfflor, ca 6 st

  • 100 g smör
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 citron eller apelsin, finrivet skal

Till gräddning

  • smält smör

Tillbehör

  • florsocker
  • chiasylt (se recept ovan)
  • vispad grädde eller vaniljglass

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sylt: Rör ihop alla ingredienser i en skål eller i en glasburk. Sätt plast eller lock över den och låt sylten stå i kylen över natten.
  2. Våfflor: Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner äggen och först hälften av mjölken, sedan resten. Vispa ner smöret i sme­ten. Tillsätt citrusskal. Vispa till en jämn och fin smet.
  3. Låt smeten vila i 10–15 min.
  4. Värm våffeljärnet och pensla det med smält smör. Grädda våfflorna gyllenbruna.
  5. Servering: Pudra gärna våfflorna med florsocker. Servera dem med chiasylt och lättvispad grädde eller vaniljglass.
Citrusvåfflor med chiasylt och lättvispad grädde

Foto: Thomas Hjertén

De klassiska våfflorna får extra skjuts av rivet citronskal.

NUVARANDE Citrusvåfflor med chiasylt, hallon & mango
NÄSTA Charlotte royale