citrusvafflor

Citrusvåfflor med chiasylt, hallon & mango

Av Elisabeth Johansson  Foto Thomas Hjertén

Recept på citrusvåfflor med chiasylt, hallon & mango

Ca 6 port

Chiasylten gör du dagen före. Servera de citrusdoftande våfflorna med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Chiasylt
3 dl hallon
2 dl tärnad mango, fryst eller färsk
½ dl kokos- eller strösocker
¾ dl chiafrön
1 dl vatten

Citrusvåfflor, ca 6 st

100 g smör
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl mjölk
1 citron eller apelsin, finrivet skal

Till gräddning
smält smör

Tillbehör
florsocker
chiasylt (se recept ovan)
vispad grädde eller vaniljglass

Gör så här

1. Sylt: Rör ihop alla ingredienser i en skål eller i en glasburk. Sätt plast eller lock över den och låt sylten stå i kylen över natten.

2. Våfflor: Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Vispa ner äggen och först hälften av mjölken, sedan resten. Vispa ner smöret i sme­ten. Tillsätt citrusskal. Vispa till en jämn och fin smet.

3. Låt smeten vila i 10–15 min.

4. Värm våffeljärnet och pensla det med smält smör. Grädda våfflorna gyllenbruna.

5. Servering: Pudra gärna våfflorna med florsocker. Servera dem med chiasylt och lättvispad grädde eller vaniljglass.

Etiketter: våfflor, chiafrön, mat