Läcker dessert med chocolate chip cookies, jordgubbssås och mascarponekräm. Det går bra att använda andra kakor, t ex bondkakor eller drömmar.

Recept: Cookies med macarponekräm & jordgubbsås

INGREDIENSER

Ca 8 port

  • Chocolate chip cookies, 12 st
  • 125 g mörk choklad, 70 procent
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 100 g mörkt muscovadosocker
  • 1 dl strösocker
  • 1 stort ägg
  • 100–150 g chokladknappar (eller hackad choklad)

Jordgubbssås

  • 500 g jordgubbar, färska
  • ½ dl strösocker
  • 1 lime, saften

Mascarponekräm

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 100 g mascarpone
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 lime, saft & rivet skal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Chocolate chip cookies: Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna.
  2. Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat och salt.
  3. Vispa smör, muscovadosocker och strösocker krämigt i en annan bunke och tillsätt den smälta chokladen.
  4. Tillsätt ägget och vispa. Blanda ner de torra ingredienserna och blanda till sist i chokladknapparna.
  5. Klicka ut kakor med minst 3 cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Använd t ex en glasskopa med avskjutare eller två skedar. Platta inte till kakorna, de flyter ut i ugnen. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 18 min. Låt dem svalna på plåten.
  6. Jordgubbssås: Snoppa och dela jordgubbarna i halvor. Spara hälften av bären till garnering. Koka upp resten av jordgubbarna med strösocker och limesaft i en kastrull. Låt det puttra tills bären precis mjuknar, det tar ca 3 min. Låt såsen svalna.
  7. Mascarponekräm: Vispa grädden ganska fast. Vänd ner mascarponen i grädden. Tillsätt florsocker och limesaft och -skal och rör det till en jämn kräm.
  8. Servering: Smula ner kakor i botten på 8 portionsformar eller glasburkar. Varva därefter jordgubbssås, halverade jordgubbar och mascarponekrämen. Toppa varje dessert med smulade cookies och färska bär. Ät direkt så att inte kakbitarna mjuknar!
NUVARANDE Cookies med macarponekräm & jordgubbsås
NÄSTA Pistaschmacarons med vanilj