Dadelkaka glutenfri

Dadlar och mörk choklad är en god kombination.

Dadelkaka – glutenfri

AV KATARINA CARLGREN FOTO THOMAS CARLGREN
En spännande och god kaka utan mjöl och med bara lite socker. Dadlarna ger mycket sötma. Servera den gärna med vispad grädde. Dadlar och mörk choklad är en riktigt god kombination.

Recept: Glutenfri dadelkaka

INGREDIENSER

8–10 bitar

  • 250 g dadlar, färska
  • 1 dl vatten
  • 100 g mörk choklad, 70 procent, hackad
  • 1 tsk mald kanel
  • 4 ägg
  • ½ dl strösocker
  • 1 dl hasselnötter, grovt hackade

Topping

  • 100 g mörk choklad, 70 procent
  • 25 g smör
  • 1 msk vispgrädde

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar.
  2. Lägg dadlarna i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt det koka i ca 3 min och rör ihop till ett ”mos”.
  3. Ta kastrullen från plattan och lägg i den hackade chokladen. Rör så att chokladen smälter i det varma moset. Rör i kanelen och låt moset svalna.
  4. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulorna med sockret till en luftig smet. Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en annan skål.
  5. Vänd ihop äggulesmeten med dadelmoset. Vänd ner hasselnötterna. Vänd försiktigt ner äggvitan, lite i taget, i smeten.
  6. Bred ut smeten i en smord springform, 20 cm i diameter, med ett tillklippt bakplåtspapper i botten.
  7. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Låt den svalna i formen.
  8. Topping: Smält chokladen tillsammans med smör och grädde i en skål över vattenbad. Rör ihop det till en slät glasyr. Ta ut kakan ur formen och toppa den med glasyren.

Etiketter: