dessertmuffins

Dessertmuffins med rom & ananas

Av Saga Areng Foto Thomas Hjertén
Visst kan du servera muffins i glas, särskilt när de får sällskap av ananas och rom.

6 st

60 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl yoghurt, naturell

Romlag
½ dl rom, ljus eller mörk
½ dl farinsocker
½ dl vatten

Servering
2 dl krossad ananas på burk
2 dl vispad grädde

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ det åt sidan.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.

3. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke och rör ner det i äggsmeten. Tillsätt smält smör och yoghurt och rör till en jämn smet.

4. Ställ 6 muffinsformar i en muffinsplåt, fyll dem till ¾ med smet. Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca 20 min, låt dem svalna. Ställ muffinsen i dessertglas som är något större än kakan.

5. Romlag: Koka ihop rom, farinsocker och vatten i några minuter. Häll lite lag över varje muffins och låt dem stå i kylen  i ca 30 min så att de drar åt sig av lagen.

6. Servering: Ta fram muffinsen ur kylen och låt dem stå i rumstemperatur i ca 20 min.

7. Häll av ananasspadet. Skeda över 1–2 msk krossad ananas per muffins och toppa med vispad grädde.

Etiketter: Muffins