Spröda drömmar ramlar ut ur burk.

Drömmar bakas med hjorthornssalt som jäsmedel som gör att kakorna blir extra spröda och knapriga.

Drömmar

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Spröda drömmar som du aldrig misslyckas med.

Recept: Drömmar

INGREDIENSER

ca 100 st

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 4 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 1–2 msk vaniljsocker
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • ca 5 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt oljan.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  3. Forma kulor av degen och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 18–20 min. Låt dem svalna.

Luktar drömmarna illa när de gräddas?

Drömmar bakas med hjorthornssalt som jäsmedel och det gör kakorna extra spröda och knapriga. Under gräddningen avges ammoniak som ger en frän lukt, men den försvinner helt när kakorna kallnat.

 Fler goda recept på drömmar:

nötdrömmar
Fyllda nötdrömmar

mandeldrömmar
Mandeldrömmar