Maränger är hetare än någonsin. De är lätta att göra och kan varieras i oändlighet med färg, form och smak. Här är ett recept på dubbla maränger med citronkräm.

Recept: Dubbla maränger med citronkräm

Ca 23 st dubbla
Citronkräm

  • 50 g florsocker
  • 50 g lemon curd
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 150 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarm
  • 2 citroner, rivet skal

Schweizisk maräng

  • 100 g äggvita
  • 3 dl strösocker

Garnering

  • strössel, t ex pärlemorkulor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Citronkräm: Vispa ihop samtliga ingredienser och fyll en spritspåse med krämen. Lägg den kallt.
  2. Maräng: Sätt ugnen på 80 grader. Häll äggvita och strösocker i en metall-eller glasskål och ställ den över vattenbad. Vispa smeten med en handvisp tills den har nått 62 grader.
  3. Ta bort skålen från spisen och vispa smeten med elvisp tills den har blivit kall.
  4. Lägg en valfri tyll i en spritspåse och fyll den med marängsmet. Spritsa ut små toppar.
  5. Grädda marängerna mitt i ugnen i ca 45 min. Låt dem svalna.
  6. Spritsa ut en klick citronkräm på hälften av marängernas undersida. Sätt ihop dem med marängerna utan kräm. Ta hjälp av citronkrämen som ”pyser ut” för att fästa strösselkulorna.

3 SORTERS MARÄNGER

Det finns tre typer av maräng: fransk (kallvispad), schweizisk (varmvispad) och italiensk (sockerlagsbaserad). Gemensamt för dem alla är att de inte tycker om fett, därför är det viktigt att vara noggrann med att ingen äggula följer med i äggvitan. Det kan även sitta kvar fettrester i plastbunkar och plastredskap så bäst är att använda metall eller glas.

  •  Den franska marängen blir torr och frasig om den gräddas i låg temperatur, den passar därför bra till att göra bottnar med.
  • Den schweiziska marängen blir torr på utsidan men seg på insidan. Den är inte lika ömtålig som den franska vilket gör att det går bra att blanda exempelvis choklad i den. Den börjar inte ”smälta” som den franska kan göra.
  • Den italienska marängen blir mjuk och följsam och är optimal att spritsa. Den kan med fördel användas till att dekorera med och behöver inte gräddas. Italiensk maräng är även bra att använda som bas i mousser då den gör att de håller bättre.

Kom och besök vår bakmässa Alla älskar Hembakat i Uppsala 24-25 mars 2018!

NUVARANDE Dubbla maränger med citronkräm
NÄSTA Banan- & äppelmuffins (sockerfria!)