Ljumma scones med smör och marmelad är rena himmelriket. Och dessutom är de så enkla att baka.

Recept: Engelska scones

INGREDIENSER

12–16 st

  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • ca 2 ¾ dl mjölk

Pensling

  • mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker och smör, skuret i kuber, i en matberedare eller i en skål. Kör ihop allt till en smulig massa eller jobba snabbt ihop det med fingrarna.
  2. Värm mjölken och tillsätt den, lite i taget, till degsmulorna.
    Arbeta ihop till en smidig deg med maskin eller för hand.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått på 5–6 cm.
  4. Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem vila i ca 10 min. Pensla dem med mjölk.
  5. Grädda sconesen mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem ljumna med smör, marmelad och vispad grädde.
Engelska scones med marmelad

Foto: Thomas Carlgren

Lättbakade scones med marmelad lyxar till helgfrukosten.

MENY FÖR ETT LYCKAT AFTERNOON TEA

I stället för att alla läckerheter står uppdukade när gästerna anländer är det effektfullt att bära in de olika anrättningarna efterhand. En bra afternoon tea-meny ska innehålla allt från mer matiga inslag till sötsaker, serverade i nämnd ordning.

Teet är mycket viktigt – undvik påste. Låt gästerna välja på två olika sorters te som bryggs och får dra efter anvisningar.

Tips till afternoon tea menyn:

  1. Scones med rört ekologiskt smör och tre sorters hemlagade marmelader: gröna tomater och ingefära, plommon och madeira, hösthallon med amaretto.
  2. Tre sorters sandwich: lax och krasse, rostbiff med rostad lök, lättsyrad färsk gurka.
  3. Sötsaker: toscakaka, spettekaka, ingefärskakor med lemon curd, mascarponefyllda småkakor, tarteletter med vaniljkrämsfyllning och färska bär, ostkaka med vispgrädde och sylt på hösthallon.
  4. Hemmagjord rabarberdricka som komplement till teet.
NUVARANDE Engelska scones
NÄSTA Dubbla kakor