Engelska scones med marmelad

Lättbakade scones med marmelad lyxar till helgfrukosten.

Engelska scones

Av Katarina Carlgren foto Thomas Carlgren
Ljumma scones med smör och marmelad är rena himmelriket. Och dessutom är de så enkla att baka.

Recept: Engelska scones

INGREDIENSER

12–16 st

  • 7 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt
  • ca 2 ¾ dl mjölk

Pensling

  • mjölk

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, bakpulver, salt, vaniljsocker, strösocker och smör, skuret i kuber, i en matberedare eller i en skål. Kör ihop allt till en smulig massa eller jobba snabbt ihop det med fingrarna.
  2. Värm mjölken och tillsätt den, lite i taget, till degsmulorna.
    Arbeta ihop till en smidig deg med maskin eller för hand.
  3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och platta ut den, ca 2 cm tjock. Ta ut rundlar med ett mått på 5–6 cm.
  4. Lägg rundlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt dem vila i ca 10 min. Pensla dem med mjölk.
  5. Grädda sconesen mitt i ugnen i 10–12 min. Servera dem ljumna med smör, marmelad och vispad grädde.