Evas äppelgömmor är fyllda med kanel och smörstekta äpplen.

Evas äppelgömmor är fyllda med kanel och smörstekta äpplen.

Evas äppelgömmor

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Evas äppelgömmor är kalljästa bullar med god fyllning av kanel och smörstekta äpplen.

Ca 25 st

25 g jäst för söta degar
2 dl kall mjölk
200 g smör, rumsvarmt
1 msk strösocker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
4 finhackade äpplen
25 g smör
2 msk strösocker
1 msk mald kanel

Pensling
ägg

Garnering
1 ½ dl florsocker
1 msk vatten

GÖR SÅ HÄR

1. Börja med fyllningen. Skala och tärna äpplena. Smält smör och socker i en stekpanna. Lägg ner äppelbitarna och stek dem mjuka på medelvärme. Strö kanel över och blanda väl. Låt det svalna.

2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst.

3. Tillsätt matfett, i mindre bitar, samt socker och mjöl. Arbeta snabbt samman till en smidig deg.

4. Kavla ut degen till en stor fyrkant, 40 x 40 cm, på mjölat bakbord. Skär sedan fyrkanter, 8 x 8 cm.

5. Fördela lite av fyllningen i mitten på varje fyrkant.

6. Vik upp de fyra hörnen på degbitarna över fyllningen. Lägg varje bulle i en pappersform och placera dem på plåtar.

7. Låt bullarna jäsa under bakduk i rumstemperatur i 2 tim.

8. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 5–8 min.

9. Låt bullarna kallna. Blanda florsocker med lite vatten och garnera bullarna före servering.

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!