Farfars marängtårta med smarrig fyllning.

Farfars marängtårta  är en väldigt god blandning av den sockersöta marängen med smarrig fyllning och grädde med mandelspån på toppen.

Marängbotten
6 äggvitor
3 dl strösocker

Fyllning
4-5 äggulor
1 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 dl kaffegrädde
100 g smör

Garnering
1 påse mandelspån
5 dl vispgrädde

GÖR SÅ HÄR

1. Marängbotten: Sätt ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna till ett hårt skum med en elvisp.

2. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till ett hårt och blankt skum som inte rinner ut när man vänder på skålen.

3. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt och bred ut marängmassan i två stora cirklar, ca 1 cm tjocka.

4. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i ca 1 tim och 30 min. Marängen är klar när den känns lätt och släpper bakplåtspapperet. Låt marängbottnarna kallna.

5. Fyllning: Blanda äggulor, socker, vetemjöl och kaffegrädde till fyllningen i en kastrull.

6. Vispa hela tiden och sjud såsen på svag värme tills den tjocknar, 3–5 min. Ta av kastrullen från spisen.

7. Tillsätt smöret klickvis och rör tills det har smält. Låt krämen kallna.

8. Garnering: Rosta mandelspån i en torr stekpanna.

9. Vispa grädden. Bred ut krämen och lite vispgrädde på ena botten, lägg den andra ovanpå. Bred resten av grädden över och runt kanterna. Garnera hela tårtan med mandelspån.

NUVARANDE Farfars marängtårta
NÄSTA Klassiska kanelbullar