Farinsockret i fyllningen ger 
en härlig kolaaktig smak.

Farinsockret i fyllningen ger en härlig kolaaktig smak.

Farinsockerkrans

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

När du vill duka fram något vackert som räcker till många är denna krans med kolakaraktär ett givet val.

1 st

25 g jäst
2 ½ dl mjölk, ljummen
½ dl strösocker
1 krm salt
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
50 g smör, rumsvarmt
6–7 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör, rumsvarmt
1 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering
1 ägg, uppvispat
12 sötmandlar, hackade
pärlsocker

Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 35 x 42 cm.

3. Fyllning: Blanda ihop smör, farinsocker och vaniljsocker till en massa. Bred ut blandningen på degen.

4. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och forma den till en rundel. Fäst ihop ändarna ordentligt. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Klipp djupa jack, snett in i degen med ca 4 cm mellanrum.

5. Lägg kanten på en springform runt kransen för att den ska bli jämn och fin under gräddningen. Låt kransen jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

6. Pensla kransen med uppvispat ägg och strö över sötmandel och pärlsocker.

7. Grädda kransen längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt den svalna på plåten.

Etiketter: bullkrans, farinsocker