Imponera på gästerna 
med en vacker och god äppelpaj.

Imponera på gästerna med en vacker och god äppelpaj.

Farmor Ankas äppelpaj

Av Saga Areng Foto Thomas Hjertén

Den ljuvliga äppelfyllningen kan anas genom hålet i mitten av pajen.

8–10 bitar

Pajdeg
255 g vetemjöl
1 msk strösocker
1 tsk salt
170 g smör, kylskåpskallt
85 g koncentrerad äppeljuice, kall
¾ msk äppelcidervinäger

Fyllning
8 äpplen, gärna olika sorter, söta & sura
2 msk farinsocker
1 tsk mald kanel
1 msk pressad citronsaft
3 msk maizena majsstärkelse

Gör så här
1. Pajdeg: Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och skiva ner ¼ av smöret. Nyp ihop tills du får en grynig massa. Tillsätt resten av smöret men arbeta inte för mycket, låt det vara lite olika stora klumpar.

2. Blanda äppeljuicen med äppel­cidervinägern och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Kavla ut lite mer än hälften av degen till en cirkel, ca 27 cm i diameter, och låt resterande deg vila i kylskåpet. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen och ställ in formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.

4. Fyllning: Kärna ur, skala och skär äpplena i centimeterstora kuber. Tillsätt farinsocker, kanel och citronsaft och blanda väl.

5. Tillsätt maizena, 1 msk åt gången, och rör om efter varje gång.

6. Ta ut resterande deg ur kylen och kavla ut den. Stansa ut rundlar med ett kakmått, ca 4 cm i diameter. Gör ev några mindre rundlar till pajens mitt. Lägg äpplena i formen och placera rundlarna runt om med början längs kanten. Först ett varv, sedan ett varv till ovanpå det och så vidare tills det bara återstår en liten öppning i mitten.

7. Ställ pajen på en plåt för det kommer antagligen att bubbla över. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 min. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 50–60 min. Täck formen med aluminiumfolie om pajen blir för mörk.

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Pajlocket kan du stansa ut med ett av dessa kakmått!

Etiketter: äpple, äppelpaj