Fikonbröd med ädelostkräm

Läckra snittar med krämig ostkräm.

Fikonbröd med ädelostkräm

av katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren
Läckra, små munsbitar där det söta brödet och osten blir en perfekt smakkombination till glöggen.

1 bröd

10 fikon, torkade
1 dl hasselnötter
5 dl dinkelmjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 dl yoghurt
3 msk mörk sirap

Ädelostkräm
250 g ädelost
1 ½ dl grädde
2 msk crème fraiche

Garnering
granatäppelkärnor

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 175 grader. Dela fikonen i mindre bitar och hacka nötterna grovt.

2. Blanda dem med de torra ingredienserna.

3. Tillsätt yoghurt och sirap och arbeta ihop till en kladdig deg.

4. Smörj en avlång brödform, ca 2 liter, och lägg i degen. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 45 min. Låt kallna under bakduk.

5. Smula sönder ädelosten i en bunke.

6. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över ädelosten. Rör till en slät kräm. Låt kallna. Rör ner crème fraiche.

7. Skär brödet i skivor och därefter i små plockbitar.

8. Fyll en spritspåse med ädelostkrämen och spritsa den på brödet. Dekorera med granatäppelkärnor.

Vi rekommenderar att använda en spritspåse från Kökets favoriter för att spritsa krämen på brödet.