Fikonmarmelad

Fikonmarmelad och några olika ostar blir en läcker dessert.

Fikonmarmelad på torkade fikon

AV EVA NORDLINDER FOTO THOMAS HJERTÉN
Ett enkelt sätt att göra marmelad på torkade fikon.

Recept: Fikonmarmelad på torkade fikon

INGREDIENSER

Ca 2 dl

  • 200 g torkade fikon
  • 1 vaniljstång
  • 120 g strösocker
  • 1 citron, finrivet skal & saft

GÖR SÅ HÄR:

  1. På kvällen: Lägg fikonen i en skål och täck dem med kallt vatten. Täck skålen med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten.
  2. På morgonen: Koka fikonen i sitt blötläggningsvatten i en kastrull, i ca 10 min tills de är mjuka.
  3. Lägg fikon och vatten i en mixer och kör det till en jämn puré.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en tjockbottnad kastrull tillsammans med fikonpuré, strösocker, citronskal och -saft. Låt det koka upp och sedan småkoka på låg värme i ca 10 min. Rör om ofta så att marmeladen inte bränner fast i kastrullbottnen.
  5. Ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen i en ren glasburk.