Filmjölkslimpa med morötter

Ett snabbakat bröd fullt med nyttiga fibrer.

Filmjölkslimpa med morötter

AV LINDA ANDERSSON FOTO ROGER OLSSON
Brödet behöver inte jäsa och är fullt av nyttiga fibrer och frön.

Recept: Filmjölkslimpa med morötter

INGREDIENSER

2 st

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • ½ dl sesamfrön
  • 1 dl rågkross
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1–2 morötter, finrivna
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl fiberhavregryn
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 liter filmjölk

Garnering

  • fiberhavregryn

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Blanda ihop solros-, lin- och sesamfrön, rågkross, bikarbonat och salt i en bunke. Rör om ordentligt.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en kladdig deg.
  4. Fördela degen i två limpformar, ca 1 ½ liter, med bakplåtspapper. Strö över lite havregryn.
  5. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 1 ½ tim. Låt dem svalna i formarna. Linda in limporna i handdukar och låt dem ligga i några timmar innan du skär i dem.

Etiketter: