Flätad vallmokrans

Vacker, luftig brödkrans med vallmofrön på toppen som ger en härlig smak.

Flätad vallmokrans

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén

Recept på flätad vallmokrans

Klassiskt vitt bröd som blir extra vackert om det flätas.

INGREDIENSER

1 bröd

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk, fingervarm
  • 1 tsk salt
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 ägg
  • 8–9 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 ägg
  • blå vallmofrön

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, sirap, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
  3. Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 35 cm långa, på ett mjölat bakbord.
  4. Fläta ihop längderna till en fläta och forma den till en krans. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg kransen på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Pensla flätan med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
  7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 25 min. Låt den flätade vallmokransen svalna på ett galler.

Etiketter: matbröd, vallmo