Fröknäcke i korg

Urgott fröknäcke fullspäckat med fyra sorters olika frön.

Fröknäcke

Av Linda Andersson Foto Thomas Hjertén
Recept på otroligt gott och lättbakat fröknäcke fullproppat med frön och toppat med flingsalt. Det bakas i en hel kaka och bryts sedan i lagom stora bitar.

Recept: Fröknäcke

INGREDIENSER

  • ½ dl linfrön
  • 
½ dl sesamfrön
  • ¼ dl pumpakärnor
  • ¾ dl solroskärnor
  • 2 dl majsmjöl
  • 1 krm salt
  • ½ dl olivolja
  • 2 ½ dl vatten
  • flingsalt

FRÖKNÄCKE – GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, ca 30 x 40 cm.
  2. Blanda alla frön och kärnor tillsammans med majsmjöl och salt i en bunke.
  3. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet och tillsätt det. Rör allt till en jämn gröt. Skulle smeten bli för hård, tillsätt lite extra vatten.
  4. Vänd ut smeten på bakplåtspapperet. Bred ut den jämnt över hela papperet, ända ut i kanterna.
  5. Strö lite flingsalt över hela kakan.
  6. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 70 min. Låt det kallna helt.

Tips! Fröknäcke gräddas helst på låg temperatur för att det ska hinna torka och bli sprött och frasigt.

Fröknäcke utan majsmjöl

Om du inte har möjlighet att baka fröknäcket med majsmjöl så går det bra att byta ut majsmjölet mot fiberhusk. På Allt om Mat hittar du också ett riktigt bra recept på fröknäcke utan både majsmjöl och fiberhusk.