Frozen cheesecake med rabarber – oemotståndlig cheesecake som du kan baka i förväg och frysa in. Välj mellan att göra en enda stor paj och att göra portionsbitar.

Recept: Frozen cheesecake med rabarber

INGREDIENSER

Ca 10 bitar
Botten

  • 400 g digestivekex
  • 150 g smör

Fyllning

  • 400 g färskost, t ex Phila­delphia
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg (delade i gulor & vitor)
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 150 g rabarber, kokt & mixad
  • 2 ½ lime, saften & skalet
  • 5 gelatinblad

Topping

  • 3 gelatinblad
  • 200 g jordgubbar, färska
  • ca 100 g vatten
  • 2⁄3 dl strösocker
  • 1 lime, saften & skalet

Garnering

  • ev ätbara blommor
  • små maränger

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Mixa kexen till fina smulor och häll dem i en bunke.
  2. Smält smöret och låt det bli lite brynt. Häll smöret över smulorna och rör om till en massa.
  3. Tryck ut kexmassan i en pajform, ca 18 cm i diameter, eller ca 10 små bakelseformar, ca 5 cm
    i diameter.
  4. Fyllning: Vispa färskosten med vaniljsockret tills det får en slät och krämig konsistens.
  5. Vispa äggulor med strösockret tills det blir luftigt och pösigt, vänd sedan försiktigt ner äggsmeten i färskosten.
  6. Vispa grädden lätt och vänd ner den i smeten.
  7. Vänd ner rabarbermixet, rivet limeskal och -saft i smeten.
  8. Vispa äggvitan till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
  9. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 min. Krama ur vattnet, smält sedan gelatinet försiktigt i mikrovågsugn och vänd ner det i smeten.
  10. Häll smeten över kex­massan i pajformen och låt den stelna i frysen i minst 3 tim eller över natten.
  11. Topping: Gör toppingen 1–2 tim innan servering. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 10 min. Snoppa och grovhacka jordgubbarna. Mixa jordgubbarna med vatten, strösocker, limesaft och -skal till en slät puré.
  12. Krama ur gelatinet och smält det försiktigt i mikrovågsugn. Tillsätt det till blandningen och rör om.
  13. Häll jordgubbs­toppingen över cheese­caken, och låt den stå i frysen tills toppingen satt sig.
  14. Låt cheesecaken tina i 30 min innan servering. Garnera den ev med ätbara blommor och små maränger.

Frozen cheesecake med rabarber

Foto: Hanna Björkstedt

Går det att frysa en cheesecake med gelatin i?

Om det är gelatin i cheesecaken kan jag nästan anta att det inte rör sig om en cheesecake med ägg som ska gräddas, utan en fryst variant. Gelatin stelnar i kylskåp och frys så det går absolut bra. Ta fram den en stund innan servering så den hinner tina.

NUVARANDE Frozen cheesecake med rabarber
NÄSTA Sockerkaka med citron