Galette med äpplen & mandelkräm

Galette med äpplen & mandelkräm

Galette med äpplen & mandelkräm

Av Katarina Carlgren Foto Thomas Carlgren

8–10 bitar

Rustik öppen paj med ­mandelkräm och äpplen som är oemotståndligt god.

Pajdeg
150 g smör, kylskåpskallt
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula

Mandelkräm
250 g mandelmassa
50 g smör
1 ägg

Fyllning
2–3 äpplen
1 tsk mald kanel 
1 msk strösocker

GÖR SÅ HÄR
1. Pajdeg: Skär smöret i kuber och lägg i en bunke. Tillsätt vetemjöl och strösocker och nyp ihop degen till smulor.

2. Vispa upp äggulan lite och arbeta snabbt ihop den med degsmulorna till en deg. Låt degen vila i kylskåp insvept i plastfolie i minst 30 min.

3. Mandelkräm: Riv mandelmassan och smält smöret. Blanda ihop mandelmassa, smör och ägg och rör till en smidig kräm.

4. Kärna ur och skär äpplena i tunna ringar. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Kavla ut degen till en rundel eller en oval, 35–40 cm i diameter, på ett mjölat bakbord. Lyft över den till en plåt med bakplåts­papper. Vik upp en kant runt om degen, ca 3 cm bred.

6. Bred ut mandelkrämen på pajbottnen. Fördela äppelringarna över och strö över kanel och strösocker.

7. Grädda pajen mitt i ugnen i 45–55 min. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.