Recept på en sötsalt cheesecake med getost, rödbetor & kanel.

Recept: Getostcheesecake med rödbetor & rödvin

INGREDIENSER

Ca 10 bitar

Botten

  • 15 digestivekex
  • 100 g smör, smält

Fyllning

  • 450 g getost (utan kant)
  • 250 g mascarpone
  • 6 ägg
  • 1 ½ dl strösocker

Rödbetslag

  • 2 stora rödbetor, gärna polka
  • 2 dl koncentrerad röd saft, t ex hallon, jordgubb eller röda vinbär
  • 2 dl rödvin
  • 1 kanelstång
  • 2 stjärnanis

Gelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl av spadet från lagen
  • Honungskanderade valnötter
  • 2 dl valnötter
  • 1 dl honung

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen och blanda dem med smöret. Tryck ut smulorna i en springform, 22 cm i diameter. Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 min. Ta ut den och låt den svalna. Låt ugnen vara på.
  2. Fyllning: Blanda getost och mascarpone med en spatel, försök få ner så lite luft som möjligt i smeten.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt i en annan bunke. Slå bunken några gånger i bänken för att få bort så många luftbubblor som möjligt och rör sedan ner ostkrämen. Bred smeten över bottnen och smäll formen återigen några gånger i bänken så att smeten sätter sig ordentligt.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i drygt 30 min, när du känner på mitten av den ska den studsa tillbaka, inte vara vobblig och fuktig. Låt ugnen vara på. Låt cheesecaken svalna i rumstemperatur.
  5. Rödbetslag: Skala och skär rödbetorna i tunna skivor. Lägg skivorna i saft, rödvin, kanelstång och stjärnanis. Koka dem tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, tiden beror på hur tunna skivorna är. När du är nöjd med kokningen så silar du av lagen från rödbetorna så att de kan torka. Spara lagen till gelén.
  6. Gelé: Gör gelén minst 30 min innan servering. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp spadet och låt sedan gelatinet smälta i den heta vätskan. Låt gelén svalna. När den har satt sig lite häller du den över kakan.
  7. Kanderade valnötter: Blanda ihop nötter och honung. Lägg blandningen på ett bakplåtspapper och grädda nötterna mitt i ugnen i 10–15 min. Låt dem svalna och knäck dem i mindre bitar.
  8. Montering: Lägg rödbetsskivorna runt kanten på cheesecaken. Dekorera med honungskanderade valnötter.
Getostcheesecake med rödbetor & rödvin

Foto: MATILDA LINDEBLAD

Vitaminrikt och gott på samma gång? Ja!

NUVARANDE Getostcheesecake med rödbetor & rödvin
NÄSTA Kladdkaka med valnötter