Bjud på egentillverkad smarrig blåbärsglass. Receptet kan göras med eller utan glassmaskin.

Recept: Blåbärs- & crème fraicheglass

INGREDIENSER

6–8 port

  • 5 äggulor
  • 2 dl strösocker
  • 300 g blåbär, frysta
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 1/2 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa äggulor och hälften av strösockret i en bunke och ställ det åt sidan.
  2. Värm blåbär och resterande strösocker i en kastrull tills bären blir mjuka. Låt det småputtra tills det blir en blåbärssås och tillsätt sedan mjölk och grädde. När blåbärsblandningen precis ska börja koka, häll då försiktigt över lite av den varma vätskan i äggen och vispa kraftigt.
  3. Tillsätt äggblandningen i kastrullen och rör konstant på medelvärme tills smeten börjar tjockna. Om du använder en glassmaskin tar du kastrullen från plattan när smeten fortfarande är något lös. Annars kan du låta smeten tjockna lite till.
  4. Sila blandningen genom en finmaskig sil i en bunke och rör med jämna mellanrum tills den svalnar. Kyl smeten i minst 3 tim.
  5. När glassmeten är kall rör du ner crème fraiche och arbetar smeten i glassmaskin enligt maskinens anvisningar alternativt frys ner den direkt, om du inte har tillgång till glassmaskin. Frys den i minst
    4 tim. Ta gärna fram glassen ca 30 min före servering.
  6. Servera glassen i hemgjorda strutar, se recept.
Glutenfri blåbärs- & crème fraicheglass

Foto: FANNY HANSSON

Grädda egna strutar och fyll dem med blåbärsglass.

NUVARANDE Blåbärs- & crème fraicheglass
NÄSTA Pizzadeg – grundrecept