Om du inte vill ha frosting på kakan kan du istället pudra lite florsocker över den.

Om du inte vill ha frosting på kakan kan du istället pudra lite florsocker över den.

Glutenfri morotskaka med citronfrosting

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Saftiga morotsrutor med krämig citronfrosting. Med en vanlig gaffel gör du mönstret i frostingen.

Recept: Glutenfri morotskaka med frosting

INGREDIENSER

20–24 bitar

Morotskaka

  • 250 g morötter
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk mald kanel
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 ¾ dl glutenfri mjölmix
  • 2 ¾ dl rapsolja

Cream cheese frosting

  • 35 g smör, rumsvarmt
  • 200 g färskost t ex Phila­delphia
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½citron, finrivet skal

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Skala och riv morötterna fint. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  2. Blanda bikarbonat, bak-pulver, salt, kanel, fiberhusk, mandelmjöl och mjölmix. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt oljan och morötterna och rör ihop allt till
    en slät smet.
  3. Häll smeten i en smord och bröad långpanna, ca 25 x 30 cm.
  4. Grädda kakan längst ner i ugnen i 30–32 min. Låt den svalna i formen. Skär den i rutor med en vass kniv innan du lägger på frostingen.
  5. Frosting: Vispa smör och färskost luftigt med en elvisp. Blanda ner florsocker, vaniljsocker och citronskal. Bred ut frostingen på kakan. Dra i den med en gaffel för att få ett randigt mönster.