Glutenfri pekannötpaj

Pekannötpajen är både vacker att se på och makalöst god.

Glutenfri pekannötpaj

text & foto Ann-Charlotte Fägerlind

Recept på glutenfri pekannötpaj

En god och glutenfri pekannötpaj med krämig fyllning och knapriga pekannötter.

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

Pajdeg

  • 5 dl glutenfri brödmix
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1–2 msk vatten, kallt

Fyllning 1

  • 3 äggulor
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl strösocker
  • 4 msk maizena majsstärkelse
  • ¼ tsk citron, rivet skal
  • ½ krm salt
  •  

Fyllning 2

  • 2 äggvitor
  • 1 dl farinsocker
  • 100 g pekannötter, grovhackade

Garnering 

  • ca 100 g hela pekannötter

GLUTENFRI PEKANNÖTPAJ – GÖR SÅ HÄR:

  1. Deg: Blanda ihop de torra ingredienserna med smöret till en grynig massa i en matberedare. Tillsätt vatten så att degen blir smidig.
  2. Tryck ut degen i en form, ca 10 x 30 cm, och ställ in den i kylen i 30 min.Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Nagga pajbottnen med en gaffel och förgrädda den mitt i ugnen  i ca 8 min eller tills den har fått färg. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.
  4. Fyllning 1: Blanda äggulor, gräddfil, socker, maizena, citronskal och salt i en kastrull. Koka det på medelhög värme under omrörning tills fyllningen har tjocknat. Häll den i pajskalet.
  5. Fyllning 2: Vispa äggvitor och farinsocker poröst. Rör försiktigt ner nötterna.
  6. Häll fyllning 2 i formen och dekorera med pekannötter. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 6 min eller tills den har fått färg. Låt den svalna. Ställ den i kylen i 12 tim.

 Fler goda pajrecept:

Chokladpaj med smörkola och flingsaltChokladpaj med smörkola & flingsalt

allonpaj med persikor Hallonpaj med persikor

Lyxiga rabarberpajerLyxiga rabarberpajer

Prenumerera på Hembakats nyhetsbrev här!