Saffranskaka med lingongrädde

Fluffig och väldigt god mjuk kaka som blir ännu bättre med lite lingongrädde.

Glutenfri mjuk saffranskaka

av anneli andersson foto thomas hjertén
En extremt saftig, enkel och lättgjord saffranskaka med mycket smak av saffran.

Recept: Glutenfri mjuk saffranskaka

INGREDIENSER

8–10 bitar 

Saffranskaka

  • 175 g smör
  • 1 kuvert saffran (1/2 g)
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl mandelmjöl (70 g)
  • 1 dl potatismjöl (80 g)
  • 2 ½ dl glutenfri mjölmix,  t ex Semper fin mix (150 g)

Lingongrädde

  • 1 ½ dl lingon
  • ¾ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Garnering

  • florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå i några minuter.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt den svalna.
  5. Lingongrädde: Rör ihop lingon och strösocker i en skål. Låt det stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen i den.
  6. Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.