Recept: Glutenfri mjuk saffranskaka
INGREDIENSER
8–10 bitar
Saffranskaka
- 175 g smör
- 1 kuvert saffran (1/2 g)
- 2 ägg
- 3 dl strösocker
- 1 ½ dl mjölk
- 1 tsk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 ½ dl mandelmjöl (70 g)
- 1 dl potatismjöl (80 g)
- 2 ½ dl glutenfri mjölmix, t ex Semper fin mix (150 g)
Lingongrädde
- 1 ½ dl lingon
- ¾ dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
Garnering
- florsocker
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner saffranet och låt det stå i några minuter.
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt saffranssmöret till äggsmeten tillsammans med mjölken.
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner dem i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Täck kakan med aluminiumfolie när den börjar få färg. Låt den svalna.
- Lingongrädde: Rör ihop lingon och strösocker i en skål. Låt det stå tills lingonen tinat om du använder frysta lingon. Vispa grädden och blanda ner de rårörda lingonen i den.
- Pudra florsocker över kakan vid servering och servera den med lingongrädde.
Fluffig och väldigt god mjuk kaka som blir ännu bättre med lite lingongrädde.