Glutenfri smörgåstårta.

Smörgåstårta med både räkor och kräftstjärtar i fyllningen.

Glutenfri smörgåstårta

Av Eva Nordlinder Foto Thomas Hjertén
Smörgåstårta med räkor och lax som snabbt blir festens medelpunkt. Baka brödet till tårtan dagen innan servering.

Recept: Glutenfri smörgåstårta

INGREDIENSER

Ca 8 bitar

Botten

  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 20 g jäst
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 1 dl quinoamjöl
  • 1 dl pofiber
  • ½ dl potatismjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt

Fyllning 1

  • 400 g skalade räkor, färska eller frysta & tinade
  • 1 dl dill, färsk & hackad
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 dl turkisk yoghurt, 10 procent
  • 2 dl lätt crème fraiche, 15 procent
  • 1–2 krm kajennpeppar
  • svartpeppar

Fyllning 2

  • 150 g kräftstjärtar, hackade
  • 1 ägg, kokt & hackat
  • ½ dl gräslök, hackad
  • 1 dl crème fraiche, 34 procent
  • 1–2 msk majonnäs
  • svartpeppar

Garnering

  • 250–300 g färskost, t ex Philadelphia
  • 1/2 kruka sallad, strimlad
  • ca 200 g skalade räkor, färska
  • 1–2 ägg, kokta
  • ca 30 g stenbitsrom
  • 150–200 g gravad eller rökt lax, i skivor
  • 3–4 körsbärstomater, delade
  • 1 bit gurka, skivad
  • 2–3 rädisor, tunna skivor
  • dillkvist

GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Smula ner jästen i en bunke och blanda ut den med vattnet.
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna i en skål. Tillsätt dem i degvätskan och rör till en jämn och kladdig smet. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i ca 45 min.
  3. Upprepa proceduren (punkt 1–2) och gör ännu en deg som också täcks med plastfolie och får jäsa.
  4. Sätt ugnen på 175 grader, eller 160 grader varmluft. Ta 2 springformar, ca 25 cm i diameter, och fäst bakplåtspapper i bottnen på dem. Klipp till remsor att sätta runt insidan på formens kanter.
  5. Fös ner degen i formarna och jämna till ytan så gott det går. Låt dem stå, täckta med plastfolie, i 5–10 min. Grädda bröden mitt i ugnen i 45–55 min. Låt dem svalna. Lägg dem sedan med bakplåtspapper omkring sig i en plastpåse och låt dem vila till nästa dag.
  6. Fyllning: Blanda till fyllning 1 och 2 i varsin skål.
  7. Dela bottnarna i två delar. Jämna till ovansidan på brödet. Lägg den ena bottnen på ett fat och bred ut hälften av fyllning 1. Lägg på en botten och bred ut fyllning 2. Lägg på ytter-ligare en botten och bred ut resten av fyllning 1. Lägg på sista bottendelen.
  8. Garnering: Täck smörgåstårtan med färskost. Hit kan du förbereda kvällen före. Plasta in tårtan och förvara den i kylskåp.
  9. Tryck sallad på smörgås­tårtans sidor. Garnera tårtans ovansida efter tycke och smak.

Glutenintolerans – sant och falskt om celiaki:

Vi rekommenderar den här produkten från Kökets Favoriter till receptet:
Brödbottnarna kan du grädda i denna springform!