Snickerstårta

Snickerstårta på raw food-vis – gott, nyttigt och mättande.

Glutenfri snickerstårta

AV PIA MATTSSON FOTO HELENE TORESDOTTER
En saftig tårta med smak av jordnötter, kola och banan.

Recept: Glutenfri snickerstårta

INGREDIENSER

Ca 14 bitar

Botten

  • 3 dl sötmandel
  • 3 dl valnötter
  • 1 dl färska dadlar, urkärnade
  • 2 msk mesquitepulver
  • 1 msk carobpulver
  • 2 msk kokospalmssocker
  • ½ dl kokosolja, ev smält på mycket låg temperatur
  • ½ dl agavesirap alt lönnsirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk Himalayasalt
  • 3 bananer

Jordnötslager

  • 1 ½ dl jordnötssmör utan crunch
  • ½ dl tahini
  • 2 msk vatten

Chokladlager

  • ¾ dl kakaosmör
  • 1 ½ dl kokosolja
  • ¾ dl kakao
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ½ krm Himalayasalt

Garnering

  • kakaonibs
  • råa jordnötter
  • rå/orostad kakao

SNICKERSTÅRTA – GÖR SÅ HÄR:

  1. Botten: Använd en matberedare. Kör nötter, mandlar och dadlar till en massa. Tillsätt resten av ingredienserna, utom bananerna, och kör ett litet tag till. Tryck ut nötmassan i en form med löstagbar botten, 23–25 cm i diameter.
  2. Skiva bananerna tunt och lägg ut dem på nötbottnen.
  3. Jordnötslager: Blanda jordnötssmör, tahini och vatten och bred massan över bananerna så de täcks. Ställ in kakan i kylen/frysen ett tag.
  4. Chokladlager: Smält kakaosmör och kokosolja över vattenbad och blanda ner resten av ingredienserna. Låt det svalna.
  5. Häll chokladsmeten över tårtan och låt det stelna i rumstemperatur. När det nästan stelnat, strö på lite kakaonibs och hela råa jordnötter.
  6. Pudra till sist över kakao.

Snickerstårta med nötter och rosa blommaRå/orostad kakao och nötter ingår ofta i råa bakverk.

Etiketter: