Lite chokladströssel ovanpå gör rutorna extra läckra.

Lite chokladströssel ovanpå gör rutorna extra läckra.

Glutenfria choklad- och vaniljrutor

Av Linda Andersson Foto Roger Olsson
Chokladrutorna får ett extra lyft av vaniljglasyr och choklad­strössel.

Ca 30 st

4 ägg
3 dl strösocker
150 g smör, smält
1 ½ dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
¾ dl kakao
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk
4 ½ dl glutenfri mjölmix

Glasyr
1 msk vaniljsocker
4 1/2 dl florsocker
75 g smör, smält
2–3 msk vatten 

Garnering
chokladströssel

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och strösocker poröst i en bunke. Blanda smör och mjölk och rör ner det i äggsmeten.

2. Rör ihop vaniljsocker, kakao, bakpulver, fiberhusk och mjölmix. Blanda ner det i smeten och rör om till en slät smet.

3. Bred ut smeten i en lång-panna, ca 27 x 32 cm, klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 20–23 min. Låt den kallna.

5. Glasyr: Blanda ihop alla ingredienserna. Anpassa mängden vatten så att konsistensen blir bredbar.

6. Bred ut glasyren över kakan och strö över strössel. Skär kakan i rutor när glasyren har stelnat.